9 tervezési hiba, amiről tudnod kell mielőtt megbízol egy építészt az otthonod megtervezésével

Amikor az otthonod megtervezésével bízol meg egy építész, akkor egy alaposan átgondolt és megfontolt döntést kell meghoznod. Ezt nem jó a véletlenre bízni, mert akit megbízol, arra rábízod, hogy milyen helyen fogod eltölteni te és a családod a következő tíz – húsz – harminc évet. Ez hatással lesz nem csak a te mindennapjaidra, hanem a gyerekeid mindennapjaira is. Lehet, hogy meglepődsz, de jó ha tudod, hogy hatással lesz az egészségedre is, sőt még arra is, hogy mennyire leszel kipihent.

Egy nem jól átgondolt terv egy nem jól átgondolt lakóhelyet eredményez, amiből sok-sok utólagos bosszúság adódhat. Emellett egy nem elég alaposan kidolgozott terv sok kivitelezési hibaforrást eredményezhet, amiből műszaki vagy esztétikai hibák következhetnek. Ha ezeket szeretnéd elkerülni, akkor olyan építészt bízz meg az otthonod elkészítésével, akiről tudod, hogy alaposan átgondolt, és részletesen kidolgozott terveket készít.

Ebben a cikkben a következő kilenc leggyakoribb tervezési hibáról olvashatsz:

1. A személyes igények felmérésének hiánya
2. A megrendelővel való együttműködés és a rendszeres egyeztetések hiánya
3. Több tervvázlat elkészítésének hiánya
4. Látványtervek hiánya
5. Nem megfelelően átgondolt konyha
6. Kertkapcsolat átgondolatlansága
7. Nem megfelelően kidolgozott tervek
8. Költségvetés hiánya
9. Átgondolatlan és felesleges fakivágás

Ezek gyakori tervezési hibák, amiktől utólag nagyon bosszúsnak érezheted magad megrendelőként. A cikk elolvasása során megtudhatod, hogy mihez vezetnek ezek a tervezési hibák, és azt is, hogy ezeket hogy kerüld el. Ezen kívül jobban átláthatod, hogy milyen munkakapcsolatot várhatsz el egy korrekt építésztől.

1. A személyes igények felmérésének hiánya

Az otthonod téged és a családodat kell, hogy kiszolgáljon. Emiatt nem engedheted meg magadnak, hogy egy sablontervet készíttess az építészeddel. Te és a családod nem sablon emberek vagytok, hanem olyan lakók, akiknek egyedi igényeik, életmódjuk és szokásaik vannak. Ezért a legjobb, ha ti határozzátok meg, hogy milyen módon akarjátok használni az otthonotokat. Olyan dolgokra gondolok, hogy mondjuk hány vendéget szoktatok áthívni magatokhoz? Vagy hogy hol fogjatok tárolni a babakocsit, a tisztítószereket, a porszívót, a barkácsfelszerelést…? Vagy hogy hol fogtok mosni, ruhát szárítani, vasalni? Vagy hogy a gyerekeknek milyen tanulási szokásaik vannak? Vagy hogy ki fogja rendben tartani a kertet? De ezeken kívül több mint száz olyan kérdést tudnék feltenni, ami hatással lehet az otthonod kialakítására, és amire egy átlag megbízó nem is gondol.

Az életetek legapróbb mozzanata is hatással lehet az otthonotok kialakítására, ezért ne spóroljátok meg az építésszel való egyeztetés során az igényeitek, életmódotok és szokásaitok átbeszélését. Egy építésznek tisztában kell lennie azzal, hogy mik azok a sarkalatos pontok az életetekben, amelyek kihatással vannak az otthonotokra, és jobb esetben neki kell kezdeményezni a személyes igényeitek és szokásaitok felmérését. Egy jól felkészült építésznél úgy indul a tervezés, hogy konkrét kérdések alapján alaposan tisztázzátok, hogy mire is van szükségetek. Én személy szerint egy több tucat kérdésből álló kérdéssorral indítom a lakóházak tervezését, mert az a véleményem, hogy egy lakóház akkor lehet csak otthonos, ha valóban ki tudja szolgálni a lakója életének a legapróbb részleteit.

Ha a megbízott építészed nem kezdeményezi a személyes igények és szokások felmérését, akkor az általa megtervezett ház nem téged és a családodat fogja kiszolgálni, hanem valami LEGÓ figurát.

Ha szeretnéd jól érezni magadat az otthonodban, akkor olyan építésszel dolgozz, aki alaposan felméri a személyes igényeidet és az elvárásaidat az otthonoddal kapcsolatban. Ez az egyik legfontosabb kezdőlépés a tervezés során, mégis sajnos van úgy, hogy az igényfelmérés nagyon felületes, és sok esetben nem elég alapos.

2. A megrendelővel való együttműködés és a rendszeres egyeztetések hiánya

Egy épület akkor lesz a valódi otthonod, ha a megtervezése az építész terveződdel való közös együttműködés eredményeként jön létre. Ha a saját otthonodról van szó, akkor miért ne lehetnél részese az otthonod tervezési folyamatának azáltal, hogy aktívan részt veszel a terveződdel való együttműködésben?

Egy saját otthon megtervezése egy nagyon izgalmas és kihívásokkal teli feladat. Minél inkább részese vagy a tervezésnek, minél inkább nyitott vagy arra, hogy a gondolataiddal, véleményeddel és az otthonoddal kapcsolatos személyes igényeid kifejtésével részt vegyél a tervezés folyamatában, annál otthonosabb lesz a végeredmény. Sőt, annál inkább bele fogsz szeretni az új otthonodba már a tervezés során, és annál inkább a sajátodnak fogod érezni azt.

Ez sorsdöntő lesz az otthonod megteremtése során, hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy új otthon megteremtése sok kihívással jár, főleg a kivitelezési fázisban, de ha úgy vágsz bele az építkezésbe, hogy teljesen eltökélt vagy abban, hogy felépüljön az az otthon, amit közösen álmodtatok meg a terveződdel, akkor nem lesz olyan akadály, ami meggátolhatna ebben!

Ha az otthonodról van szó, akkor ne elégedj meg a sablonmegoldásokkal. Ha nem szeretnéd, hogy a terveződ egy olyan tervet adjon a kezedbe, ami köszönőviszonyban sincs azzal, amit korábban megbeszéltetek, akkor ott valami félrement. Ne olyan építésszel dolgozz, aki nem hajlandó együttműködni veled, és aki kizár téged a tervezés folyamatából.

Ha szeretnéd, hogy az otthonod rólad és a családodról szóljon, és hogy otthonosan érezd magad az otthonodban, akkor olyan építésszel dolgozz, aki a tervezés során rendszeresen egyeztet veled, és aki lehetőséget ad arra, hogy rendszeresen betekinthess a tervezés folyamatába, és véleményezhesd a terveket. Nem fogod megbánni! Ha jól működik a közös együttműködés, akkor olyan otthonod lesz, ami az egész családod szívéhez nő. És ráadásul egy izgalmas időszakként fogsz visszaemlékezni az otthonod megtervezésére. Egy jó hangulatú, kreatív együttműködés akkora lökést fog adni már az előkészítés során, hogy még az építkezés közben felmerülő kihívások sem fognak eltántorítani az otthonod megteremtésében.

3. Több tervvázlat készítésének hiánya

Mindenki szereti, ha választási lehetősége van, és ha a döntés lehetősége a saját kezében van. Te is sokkal jobban fogod érezni magad, ha részese lehetsz az otthonoddal kapcsolatos döntéshozatalban. Sőt, az otthonodat is sokkal inkább a sajátodnak fogod érezni, ha a több jó verzió közül te magad választhatod ki a neked tetszőt.

Általában sok jó megoldás létezik az épület telken belüli elhelyezkedésére és az épületen belüli helységek elrendezésére. Az épület külső megjelenéséről, a színekről és burkolatokról már nem is beszélve.

Sajnos előfordul olyan, hogy egyetlen jó megoldásként tálal az építész egy tervet. A megbízónak így nincs választási lehetősége. De mivel a megbízó bízik a tervezője szakmai képességeiben, még el is hiheti, hogy az előírások, a praktikusság, a megvalósíthatóság vagy egyéb más okokból nem lehet másképp kialakítani az épületet.

Pedig, ha a te otthonodat megteremtésén dolgoztok, akkor a megbízott építészednek feladata, hogy a te szempontjaid alapján tervezze meg az otthonodat – az előírásokat is  természetesen betartva.

Azonban nehéz más valaki fejével gondolkozni, és nehéz más valaki szempontjai szerint döntéseket hozni, ezért a tervezés során bizonyos esetekben egy korrekt építész, hogy több tervvázlatot készít. Ezután a verziókat megismerve te magad a saját szempontjaid alapján választhatod ki a neked tetszőt.

4. Látványtervek hiánya

A legtöbben félreértik a látványtervek szerepét. Ezzel sajnos gyakran találkozom.

Az élethűen elkészített látványtervek nagyon hatásos eszközök az építészek kezében, amivel könnyedén levehetik a megrendelőket a lábukról, és így könnyen eladhatják a terveiket. A szépen előadott, jól felöltöztetett látványtervek mára már olyanok lettek, mint a kirakati babák, amivel jól el lehet adni egy épületet, úgy, mint egy ruhát. Pedig lehet, hogy a kirakati babán lévő ruha nem is a te méreted, vagy nem is a te fazonod.

A látványtervek szerepe nem a meggyőzés és az eladás. A látványtervek szerepe az, hogy lehetőséget adjanak arra, hogy már a tervezés során lásd, hogy mivel fogsz találkozni nap mint nap az otthonodban. Ennek azért van jelentősége, mert ha valami nem tetszik, vagy valamit nem tudsz elfogadni a látványterven, akkor még a tervezés szakaszában módosíthatsz rajta. Ezzel szemben, ha csak később, mondjuk a kivitelezés közben szembesülsz valamivel, ami nem tetszik, akkor ott már nem olyan egyszerű módosítgatni – sem műszaki, sem anyagi szempontból…

Ezért ne tévesszenek meg az olyan csillivilli látványtervek, amin röpködnek a madarak, szaladgálnak a cuki kutyusok, szinte már érzed a virágok illatát is, és az égi fénysugár megcsillan az épületen. A látványtervek nem arra szolgálnak, hogy azokkal az építész levegyen a lábadról. Ezt tudatosítsd magadban.

De ne ess bele abba a hibába sem, hogy nem készíttetsz látványterveket. Hacsak nincs rendszeresen dolgod műszaki rajzokkal, akkor nem valószínű, hogy az építész műszaki rajzok alapján el fogod tudni képzeli, hogyan is fog kinézni a számodra megtervezett otthon. Csupán műszaki rajzokból nem lesz egyszerű elképzelni egy épület külső és belső térbeli megjelenését és térbeli kapcsolatait.

Most nézzük meg, hogy mit is fogsz látni a látványterveken. Az építészek jellemzően külső látványterveket készítenek az épületekről. A tervezett otthonodról készített külső látványtervek bemutatják majd az otthonod külső megjelenését: a tömegét, az arányait, a méretét, a színeket, a felhasznált burkolatokat és a környezettel, a kerttel való kapcsolatát.

Ha a tervezett otthonodban lesznek olyan egyedi belső megoldások (pl. egyedi lépcső), vagy érdekes térkapcsolatok (pl. dupla belmagasságú tér), akkor érdemes belső látványterveket is készíttetni. Ezek bemutatják majd az otthonod belső tereit: a belső terek arányait, a helyiségek belmagasságát, az ablakok méretét, a helyiségek tágasságát, vagy éppen szűkösségét.

Ha számodra fontos az otthonod megjelenése, ha adsz a részletekre, és ha szeretnéd otthonosan érezni magad egy épületben, aminek már a külső megjelenése is értéket képvisel, akkor az a tanácsom, hogy a tervezés során ne maradjon el a látványterv elkészítése.

Ha megbízott építészed nem készít látványtervet, vagy legalább egy egyszerű tömegmodellt az új otthonodról, akkor könnyen lehet, hogy a kivitelezés során olyannal fogsz találkozni, amire nem számítasz. Emiatt én azt javaslom, hogy lehetőleg olyan építésszel dolgozz, aki számodra érthető módon be tudja mutatni a tervezett otthonod megjelenését.

5. Nem megfelelően átgondolt konyha

A főzéshez mindannyian máshogy állunk hozzá. Van, aki örömmel főz, és az otthona kedvenc helye a konyha. De van olyan is, akinek a főzés egy kötelező rossz, amit gyorsan megpróbál letudni. Akárhogy is van, mindenki örül neki, ha a konyhában minden kézre esik.

De az alatt, hogy minden kézre esik én nem azt értem, hogy már megszoktad, hogy mit hol találsz. Egy idő után úgyis minden konyhában tudni fogod mi hol van. Még akkor is, ha az egy rosszul kialakított konyha. Én ez alatt egy tudatosan megtervezett, és tudatosan kialakított konyhát értek.

De mit is jelent ez? Gondolj csak bele, hogyan készítesz el egy ételt: A hűtőből vagy a kamrából előveszed az alapanyagokat. Utána ezeket a mosogatónál megmosod, aztán ha szükséges, akkor a pulton összedarabolod. Ezután teszed a lábosba vagy a tepsibe és felteszed a tűzhelyre, vagy beteszed a sütőbe. Ezerszer csináltad már, de lehet, hogy nem tudatosult benned a jellemző sorrend: hűtő – mosogató – tűzhely/sütő. Ezt a logikus sorrendet úgy nevezzük, hogy konyhai technológiai sorrend.

Hogyha nem ilyen sorrendben helyezkednek el a konyhai berendezéseid az otthonodban, akkor fölösleges köröket fogsz tenni a konyhában a sütés-főzés közben.

Milyen bosszantó, ha nincs elég pultfelület a tűzhely mellett, ahova gyorsan félrehúzhatsz egy lábost, mielőtt minden odaégne. De az is bosszantó, ha nincs elég pultfelület az előkészítésre, vagy arra, hogy elférjen a pulton a kávéfőző, a turmix, a kenyérpirító, a vízforraló és még sorolhatnánk. De az sem olyan szívmelengető, ha csak a beköltözés után derül ki, hogy csak egy kukásvödör fér el a konyhapultban, pedig te szelektíven szeretnéd gyűjteni a szemetet.

Ezek egyáltalán nem bonyolult dolgok, de ha valami nincs átgondolva a konyhádban, akkor megnehezíthetik az életedet. Mondhatjuk azt, hogy sütheted az új konyhádat… Vagy azt, hogy az új konyhád mehet a levesbe… A konyhák használatát alaposan át kell gondolni, és tudatosan megtervezni. Egy jól felkészült építész minden további nélkül javaslatot tud adni a konyhád elrendezésére a technológiai sorrend és a személyes igényeid alapján.

A tervezés során nem elég vázlatosan megtervezni a konyhát. Ha a konyha kitalálása nem az épület tervezése során történik, akkor utólag már nehezebb dolgod lesz mindent a személyes igényeidhez igazítani. Ha akkor szeretnéd kitalálni mi, hogy legyen a konyhádban, amikor már a falak és az ablakok már a helyükön vannak, akkor nem a személyes igényeid határozzák meg a konyhád méretét és mondjuk a bevilágítását, hanem a kész konyhád mérete és bevilágítása fogja meghatározni a lehetőségeidet.

Ezért lehetőleg olyan építésszel dolgozz, aki a tervezés során felméri a személyes preferenciáidat a konyháddal kapcsolatban, és ez alapján javaslatot tesz a konyhád kialakítására.

6. A kertkapcsolat átgondolatlansága

Te is találkoztál már olyan épülettel, ahol nem volt átgondolva az épület és a kert kapcsolata? Vagy olyan épülettel, ahol nem volt egy szélvédett, árnyékolt terasz? Vagy ahol nem volt átgondolva a kerti tárolás, és emiatt minden szanaszét volt? Vagy ahol nem volt átgondoltan kialakítva a kerthasználat és a kerti közlekedők? Ezek az épületek olyanok, mintha ejtőernyővel pottyantak volna le a telekre. Az ilyen épületeknek nem sok közük van a környezetükhöz.

Ezek apróságnak tűnhetnek, de milyen bosszantó lehet az, ha mondjuk nem tudsz kiülni a saját teraszodra nyáron, mert egész nap odatűz a nap. Vagy mondjuk, ha nem tudod hol tárolni télen a kerti bútorodat, és nincs hely a bicikliknek vagy a grillsütőnek. De sorolhatnám még…

Az ilyen esetekben jelennek meg előbb-utóbb az épülethez utólagosan hozzáépített pergolák, előtetők, kerti tárolók és kerti építmények. Az ilyen utólagos hozzáépítéseknél nagyon kérdéses, hogy mennyire lesz esztétikus az összkép. Sajnos sokszor nem az.

Az építészeti tervezés és a kerttervezés két külön szakmához tartozik, de ettől függetlenül az a véleményem, hogy egy építész nem engedheti meg magának, hogy egy épület megtervezése során csak az épületre koncentráljon, és egyáltalán nem gondolja át az épület kertkapcsolatát. Egy jó építész terv nem korlátozódhat az épület határolófalain belülre, hiszen egy családi ház csak akkor lesz jól használható, ha a kertjével szoros kapcsolatban áll.

Ha családi ház építésében gondolkodsz, és egy jól használható otthont szeretnél megteremteni magadnak és a családodnak, akkor a megbízott építészeddel beszéljétek át a kerthasználatra vonatkozó elképzeléseidet is. A legjobb, ha a megbízott építészed már a tervezés elején kérdéseket tesz fel ezzel kapcsolatban is, és tisztázza veled, hogy neked mik a prioritásaid a saját kerteddel kapcsolatban.

7. Nem megfelelően kidolgozott tervek

Az építkezéshez készülő tervek tartalmát és részletezettségét jogszabályok határozzák meg. De jó, ha tudod, hogy a jelenlegi törvényi szabályozás nem a te oldaladon áll, amikor az új otthonodról van szó.

Új építésű családi házak esetében egy úgynevezett egyszerű bejelentéssel tudod bejelenteni, hogy építkezni szeretnél. Ez úgy néz ki, hogy egy online felületre kell feltöltened az egyszerű bejelentési tervdokumentációt. Az egyszerű bejelentési tervdokumentáció egy nem túl részletes tervcsomag, ami egy kötelezően előírt minimumot tartalmaz. A törvényben előírt minimum tervcsomag nagyjából az a szint, amiért az egyetemen kettes alát adnak. És ebből kell majd a kőművesednek dolgoznia… Ha ez a tervcsomag elkészült és hiánytalanul feltöltötted, akkor 15 napon belül kezdődhet is az építkezés…

Azonban van egy másik ritkán emlegetett rendelet, ami alapján építőipari kivitelezési tevékenység csak kivitelezési tervdokumentáció alapján végezhető. A kivitelezési tervdokumentáció egy jóval részletesebben kidolgozott tervcsomag, mint az egyszerű bejelentési tervdokumentáció. Valójában a kivitelezési tervdokumentáció az a tervcsomag, amely alapján már valóban szakszerűen fel tudják építeni az otthonodat. Csakhogy valami furcsa okból kifolyólag a családi házak építése esetén a törvényi szabályozás megengedi, hogy az egyszerű bejelentési terv szolgáljon kivitelezési tervként. Magyarul a jogi környezet lehetőséget teremt arra, hogy nem megfelelően kidolgozott tervek alapján épüljenek fel a családi házak.

Ebben a furcsa törvényi környezetben az építtető természetesen azt gondolhatja, hogy ha a jogszabály alapján ennyi tervrajzot kell elkészíttetni, akkor minden bizonnyal ennyi terv elég lesz. Miért fizetnék olyanért, ami nem kötelező? Hogyha úgyse nézi senki, hogy van egy részletes tervrajz, vagy sincs, akkor miért érné meg azt is megcsináltatni? A hatóság nem nézi, csak a kőművesed fogja nézni, és néz is majd nagyokat, azon csodálkozva, hogy mire gondolhatott itt a tervező… Az egyszerű bejelentési tervdokumentációból ugyanis sok minden egyszerűen nem derül ki. Itt most olyanokra gondolok a teljesség igénye nélkül, hogy nincsenek meghatározva a tervben a nyílászáró típusok, párkányok, árnyékolók, korlátok, szerkezeti megoldások, stb.

Én azt gondolom, és mindenkinek azt szoktam mondani, hogy a törvényi szabályozástól függetlenül mindenki gondolja át, hogy megéri-e több tíz, vagy százmillió Forintot költeni egy olyan épület felépítésére, ami nincs megfelelően megtervezve.

Most gondolj csak bele: Te vennél olyan autót, amit úgy készítettek el, hogy nem volt rajta minden kitalálva, hanem a gyárban a szerelők rögtönöztek valamit? Kicsit ötletelgettek és gyorsan összedobtak rajta néhány dolgot? Ha van egy kis eszed, akkor valószínűleg nem. De azt tudnod kell, hogy egy építkezés bekerülési költsége jóval több, mint egy autóé. Akkor logikus lehet a kérdés, hogy miért költene el valaki több tíz vagy száz milliót valamire, ami nincs is rendesen kitalálva? Véleményem szerint nem szabad felelősségteljesen elkölteni ennyi pénzt egy olyan épületre, ami nincs megfelelően előkészítve és megtervezve.

Ha nem szeretnél azok közé az építtetők közé tartozni, akik nap-mint-nap szembesülnek olyan bosszantó kivitelezési hibákkal, amik részletes tervekkel elkerülhetőek lettek volna, akkor ne olyan építésszel dolgozz, aki megelégszik a minimum tervcsomag elkészítésével. Lehetőleg olyan építészt válassz, aki elkészíti számodra az épület összetettségének megfelelő részletezettségű terveket. Ez véleményem szerint már egy kisebb épület esetén is 1:50-es léptékű kiviteli terveket jelent. Egy nagyobb és összetettebb épület esetén pedig a kritikus részleteket bemutató 1:5-ös léptékű részletrajzokat is magában foglalja.

8. A költségvetés hiánya

Neked is van olyan építkező ismerősöd, akitől azt hallottad, hogy az építkezés kiadásai fölött teljesen elvesztette a kontrollt? Le merem fogadni, hogy több ilyennel is találkoztál már. És ennek tudod mi az oka? Nemcsak az, hogy elszálltak az árak. A legtöbb esetben a nem megfelelő előkészítés.

Ha megfelelően előkészíttetted az építkezést, és így vágsz bele az otthonod megvalósításába, akkor sok buktatót eleve kikerülhetsz, és még attól sem kell tartanod, hogy a kiadások kontrollálatlanul elszállnak.

De mit is takar a megfelelő előkészítés? Az előkészítésnek több területet le kell fednie. Ebből az egyik a megfelelő műszaki előkészítés, ami nagyjából azt jelenti, hogy jó szakemberekkel a megfelelő szinten elkészítteted a terveket. A másik pedig a várható költségek előre tervezése, ami a költségvetés elkészítésével lehetséges.

Jobb esetben a tervek elkészülnek a megfelelő minőségben. De mivel a lakóépületek építéséhez nem kötelező a költségvetés készítése, ezért ez a legtöbb esetben nem is készül el…

De gondolj csak bele, mégis, hogy kalkulálhatna valaki a várható kiadásokkal, ha még egy közelítő összege sincs arról, hogy mennyibe fog kerülni az otthona felépítése? Van, aki azt gondolja, hogy nem szükséges a költségvetést elkészíttetni, hiszen a kivitelező úgyis ad majd egy korrekt árajánlatot, és utána nyugtázza, hogy abból az összegből megvalósul majd az épület. Ha valaki így, a kivitelezőjével áraztatja be a felépítendő otthonát, az számíthat rá, hogy lesznek olyan utólagos tételek, amit valakinek még ki kell fizetni… És lesznek még olyan nem várt kiadások is, amit szintén valakinek ki kell fizetni… És így szépen elkezdenek kontrollálatlanul elszállni az építkezés kiadásai… Ezen kívül az építőanyagok korrekt mennyiségének megrendelése sem egy egyszerű mutatvány, ha valaki nincs tisztában azzal, hogy ténylegesen mennyi téglára, betonra, csempére és egyéb építőanyagra lesz szükség az építkezéshez. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy túl kevés lett valamiből, és a kivitelező emiatt nem fog tudni dolgozni. Vagy túl sok lett valamiből, ami fölöslegesen lett kifizetve, és még a tárolása, eladása, elszállíttatása is egy plusz macera lesz.

Ha ezeket el szeretnéd kerülni, akkor készíttess legalább egy árazatlan költségvetést. Ha ezt korrekten beárazza a kiviteleződ, akkor már azt elkerülheted, hogy utólagos tételeket kelljen kifizetned. Így akár több milliós váratlan kiadásoktól védheted meg magadat. De ha tényleg biztosra szeretnél menni, akkor készíttess egy árazott költségvetést. Ha úgy kérsz árat egy kivitelezőtől, hogy az árazott költségvetésből már tudod, hogy nagyjából mi lenne a reális végösszeg az otthonod felépítésére, akkor el tudod kerülni a túlárazott árakkal dolgozó kivitelezőket. Ezzel szintén több milliós felesleges kiadásoktól mentesíted magad.

Mivel lakóházak építése esetén nem kötelező a költségvetés elkészítése, ezért sok építész ezt nem is készítteti el. Véleményem szerint ez nagy felelőtlenség az építészek részéről. Ezért, ha teheted, lehetőleg olyan építésszel dolgozz, aki valóban a te érdekeidet tartja a szeme előtt, és olyan árajánlatot ad neked, ami vagy már eleve magában foglalja a költségvetés elkészíttetését, vagy legalább felhívja a figyelmedet arra, hogy ez mennyire fontos a költségek előre tervezhetősége miatt.

9. Átgondolatlan és felesleges  fakivágás

Egy új otthon megteremtésekor minden építtető elsősorban arra törekszik, hogy saját maga és a családja jól érezze magát az új otthonban. És ez természetesen jól is van így. De könnyű beleesni abba a hibába, hogy egy otthon megteremtésekor elsősorban az otthonra, mint épületre gondolunk. Pedig az épület nem létezhet a környezete nélkül. Emiatt egy épület tervezése során egy tervező sem engedhetné meg magának azt, hogy ne foglalkozzon a telken lévő természeti értékekkel, mint például a kifejlett, értékes fákkal. A kifejlett, egészséges fák sokat adhatnak az új otthonod életminőségéhez, ezért, ha van rá mód, ezeket érdemes megőrizni.

Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor egy építtető saját igényeinek útban van egy vagy több életerős fa az építési területen. Ha ilyen helyzetben vagy az otthonod megterveztetése előtt, akkor érdemes az építész terveződdel együtt mérlegelned, hogy van-e olyan megoldás, amivel az adott fa megmenthető, és az épület is és a fa is érvényesülni tud.

Az is előfordulhat, hogy az építési munkák helyigénye miatt lesznek útban bizonyos fák, hiszen egy építkezéshez felvonulási épületre, felvonulási útra és építőanyagtároló területre van szükség. Viszont kellő előkészítéssel a felvonulási terület helyigényét előre meg lehet tervezni, és a konkrét helyét előre ki lehet jelölni. Amennyiben értékes fák vannak a telkeden, akkor a kiviteleződdel beszéljétek át, hogy ezek milyen módon óvhatók meg a kivitelezés során.

Ha egészséges, életerős fák vannak az új otthonod helyszínét adó építési telkeden, akkor lehetőleg építészt bízz meg, aki egységben kezeli az épületet és a környezetét.

 

A cikkben említett kilenc tervezési hiba az, amiről úgy látom, hogy gyakran előfordul a családi házak tervezése során. Kilenc olyan hiba, ami könnyen a lakók utólagos bosszúságához vezethet.

Ha úgy látod, hogy a kiválasztott építészed a cikkben említett mind a kilenc területen meg fogja állni a helyét, akkor bátran dolgozz vele! A közös munkátoknak meglesz a jó gyümölcse.

Viszont, ha az említett kilenc területből kettőnél több területen bizonytalan vagy, akkor azt javaslom, hogy először beszéld át ezeket a területeket a választott építészeddel. És ha ezután még mindig bizonytalanság maradna benned, akkor fontold meg, hogy vele folytatod-e a munkát.

Lehetőség szerint olyan építésszel dolgozz, aki a saját szempontjaidnak is megfelel, és az említett kilenc területen is jól fog teljesíteni. Így jó esélyed lesz rá, hogy az otthonod úgy fog megvalósulni, hogy ott valóban otthonosan és jól érezd magad.

 

Ez a cikk a terjedelme miatt nem feltétlenül adott választ minden felmerülő kérdésre a témában. Ha bármilyen kérdésed merülne fel ebben a kérdéskörében, akkor keress bátran:

 

Horváth Ákos
GRUND ÉPÍTÉSZ STÚDIÓ
horvath.akos@grund-studio.hu
+3630 748 9261

Jelentkezés ingyenes ONLINE konzultációra

  • Építészt vagy belsőépítészt keresel az otthonod megtervezéséhez?
  • Szeretnéd ha valaki ellátna tanácsokkal mielőtt belevágnál egy építkezésbe vagy átalakításba?
  • Szeretnél tisztábban látni az építési telked beépítési lehetőségeit?
  • Szeretnéd ha valaki segítene átgondolni, hogy mi az, amiktől még inkább otthonosan fogod érezni magad az új otthonodban?

A legjobb helyen jársz! Jelentkezz itt egy ingyenes ONLINE konzultációra!

A jelentkezés teljesen ingyenes, és a részedről semmilyen kötelezettséggel nem jár. Viszont a konzultációval annyit biztosan nyersz, hogy jobban át fogod látni az építési célodat, az igényeidet és az otthonod megvalósíthatóságát.

 

Az ingyenes online konzultáción a következőkről lesz szó:
– átbeszéljük az építési célodat
– megbeszéljük az új otthonodról való elképzelésedet
– ezek alapján megbeszéljük az új otthonod megvalósításának lehetőségeit

Grund Építész Stúdió Logó